10/12/08

ΡΟΤΒΑΪΛΕΡ / ROTTWEILER, ROTTIE, ROTT, ROCHESTER.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Ροτβάιλερ.
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Γερμανία.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΤΒΑΪΛΕΡ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η ιστορία του Ροτβάιλερ είναι πολύ παλιά Θεωρείται ότι κατάγεται από τα σκυλιά που συνόδευαν και προστάτευαν τα κοπάδια με πρόβατα και βοοειδή. Το χωριό Rottweil της Ν. Γερμανίας, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, είχε εξελιχθεί σε κέντρο κτηνοτροφικού εμπορίου και τα σκυλιά αυτά ήταν απαραίτητα για να οδηγούν τα κοπάδια στα σφαγεία ή στα σημεία πώλησης και να προστατεύουν τους αγοραστές και τους πωλητές από τους ληστές που είχαν βάλει στόχο τα μετρητά των αγοραπωλησιών. Όταν απαγορεύτηκα η μεταφορά ζώων από τους δρόμους τα σκυλιά αυτά άρχισαν να μειώνονται δραματικά μέχρι που αναγνωρίστηκε ξανά η αξία τους σαν σκυλί εργασίας. Σήμερα είναι ένα πολύ διαδεδομένο σκυλί σε όλο τον κόσμο.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΤΒΑΪΛΕΡ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένα γεροδεμένο σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 56 μέχρι 69 εκ. και το βάρος του από 38 μέχρι 55 κιλά, το θηλυκό είναι μικρότερο από το αρσενικό. Έχει φαρδύ και στρογγυλό κεφάλι, τα μάτια είναι σκούρα και τα αυτιά ψηλά στο κεφάλι σε απόσταση μεταξύ τους. Έχει κοντή και δυνατή ουρά. Το τρίχωμα είναι πυκνό, τραχύ με πυκνό υπόστρωμα. Το χρώμα είναι μαύρο με συγκεκριμένα καφέ-κόκκινα σημάδια στα μάγουλα, τη μουσούδα, πάνω από τα μάτια, το στέρνο, τα πόδια και κάτω από την ουρά.

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΡΟΤΒΑΪΛΕΡ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Είναι ένα δυνατό, εργατικό σκυλί και ήρεμο μέχρι να δεχτεί πρόκληση. Είναι έξυπνο και θαρραλέο, έχει έμφυτη την ικανότητα της προστασίας του χώρου αλλά μπορεί να εκπαιδευτεί και σε καθήκοντα σωματοφυλακής. Αγαπάει την οικογένεια και θέλει να περνά ώρα μαζί της, είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και αν χρειαστεί γίνεται επιθετικό, γι' αυτό χρειάζεται εκπαίδευση για να είναι υπάκουο. Χρειάζεται εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση και έμπειρο ιδιοκτήτη. Χρειάζεται βούρτσισμα, όχι καθημερινά. Κοιμάται εκτός σπιτιού, έχει ανάγκη καθημερινής άσκησης, τόσο σωματικής όσο και πνευματικής και το φαγητό του πρέπει να είναι σε αρκετή ποσότητα αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί είναι λαίμαργο και θα παχύνει. Μπορεί να προσβληθεί από δυσπλασία ισχίων.